Sittande fjäril

_MG_8640.jpg

Om sittande fjäril

Sittande fjäril är en mjuk höftöppnare som passar bra att börja med inför exempelvis en kraftigare höftöppnare som grodan eller huksittande. Den öppnar även upp höfterna utan att du behöver flexibilitet i baksida lår.

Hur du kommer in i positionen

Sätt dig bekvämt med benen framför dig. För ihop dina fotsulor mot varandra och låt knäna falla isär, ut åt sidorna. Placera fötterna på bekvämt avstånd från kroppen, där de stannar av naturlig kraft. Låt sedan din överkropp mjukna framåt över dina ben. Känn hur din rygg blir mjukt framåtböjd. Om det känns okej, låt huvudet hänga fritt ner. Om det känns obehagligt, håll ditt huvud i en mer neutral position eller vila ditt huvud i dina händer.

Var det känns

I sittande fjäril kommer det sträcka mest på insidan av dina lår och eventuellt vidare ner över benet. Det kommer också dra över hela ryggen, framför allt över ländryggen, men man kan känna positionen hela vägen upp över nacken. De bindvävsstråk som aktiveras stimulerar framför allt urinblåsa/njurar och gallblåsa.

Tips i fjärilen

  • I andra yogaformer är det vanligt att knyta händerna runt fötterna för att sedan dra in fötterna mot kroppen och pressa ner knäna mot mattan. Så vill vi INTE göra här. Här vill vi låta benen vila av egen tyngd med fötterna på ett behagligt avstånd från kroppen. Om benen stannar kvar utan att du håller dem, då har de hamnat på ett bra ställe
  • Lägg gärna en mjuk filt in under fötterna så att du slipper uppleva obehag av dina fotknölar mot mattan
  • Om du vill ha stöd under dina ben eller upplever obehag i knäna i positionen, lägg gärna ett bolster på bredden under knäna så att benen kan vila mot bolstret. Det fungerar även att lägga kuddar under respektive knä.
  • Som i alla framåtböjningar, tänk på att inte bita ihop käkarna utan låt dem bara mjukt pressas samman av sig självt
  • Även om det kan kännas trångt, se om du kan dra ner dina första andetag i magen här. Det hjälper dig att få en djupare avslappning i positionen

Neutral position/Viloposition

En neutral position som är skön att vila i efter sittande fjäril är att sträcka ut sina ben och låta dem falla lite lätt ut åt sidorna och sedan hänga bak på sina handflator. Känn att flödet i ljumskarna öppnas upp och att ryggen kan få fritt flöde. Rör gärna försiktigt på huvudet och nacken här, men glöm inte att stanna upp och helt stilla lyssna på flödet i kroppen.